#5 Najlepsze śniadanie w Tel Aviv

Aktualizacja: sie 17

Już dziś wieczorem rozpoczyna się jednodniowe mini święto miłości w Izraelu. Jest to żydowski odpowiednik zachodnich Walentynek. Znaczenie słowa Tu B'av to nic innego jak "15 dnia miesiąca Aw", czyli wg. kalendarza żydowskiego data, w której powinno przypadać święto, czyli nic romantycznego w nazwie się nie kryje. Natomiast takie mini święta zwykle sprzyjają zwróceniu większej uwagi na romantyzm naszych związków i wyrwaniu się z codziennej bieganiny.


W izraelskiej kulturze śniadania odgrywają bardzo ważną rolę, a badania naukowe potwierdzają, że to co jemy na śniadanie ma znaczący wpływ na to, jak czujemy się w ciągu dnia. To celebracja porannego rytuału. Właśnie dlatego oferta śniadań w Tel Aviv jest tak różnorodna i wiele restauracji konkuruje o miano tej najbardziej wyszukanej i innowacyjnej.

Oczywiście pyszne lokalne śniadanie można dostać w bardzo wielu miejscach jak na przykład Szakszuka na szuku Carmel za ok 30 NIS.

Dziś jednak skupię się na ofercie najbardziej luksusowych śniadań na specjalne okazje. Izraelscy szefowie kuchni od lat udowadniają, że śniadanie może być wirtuozerią stanowiąc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie bez znaczenia jest także atmosfera miejsca, jego wibracja i estetyka, która dobrze nastroi nas na cały dzień.

Niewiadomo kiedy będzie nam dane znowu przywitać turystów z Polski w Izraelu ale sądzę, że już na jesieni będziecie mogli skorzystać z tego krótkiego przewodnika po restauracjach i wybrać jedną spośród 5 najbardziej polecanych ofert śniadaniowych w Tel Aviv.


#1

Cafe 65 - Rothschild 65, Tel Aviv


To niewielka kawiarnia wewnątrz butikowego hotelu sieci Atlas o nazwie Rothschild 65. Oferta śniadaniowa składa się z oryginalnego i pełnego niespodzianek bufetu, dania ciepłego w wykonaniu szefa kuchni (wybór z menu u kelnera), deseru oraz napojów ciepłego i zimnego. W bufecie znajdziecie kilkanaście propozycji lokalnych serów, świeżo krojonych egzotycznych owoców, oliwek, sałatek, pieczywa a także wybór świeżo wypiekanych ciast i ciasteczek oraz wiele soków wyciskanych prosto z owoców. Moim zdaniem niemal każda pozycja z menu zasługuje na uwagę ale chciałabym wyróżnić tzw. zieloną szakszukę z wariacją na temat szpinaku

Koszt za osobę: 115 NIS

Godziny: 7:00-13:00

Wymaga rezerwacji: TAK




#2

Meshek Barzilay, Ehad Ha'am 6, Tel Aviv - VEGAN


Najlepsza restauracja wegańska w Tel Aviv! Restauracja działa od 2002 roku oferując innowacyjne menu dla osób, które chcą jeść zdrowo ale także pysznie i twistem. Wegańśkie menu oferuje wybór świeżych, organicznych i sezonowych produktów od lokalnych starannie dobranych dostawców. Nazwa restauracji składa się ze słów: Meshek, czyli z hebrajskiego farma oraz Barzilay, od nazwiska szefowej kuchni i właścicielki. Szczególnie polecam omlet na bazie kaszy Quinoa (komosy ryżowej) ze szparagami i mozzarelą z soi lub specjalne Royal menu dla dwóch osób, w którym znajdziecie szalony wybór ciekawych sałatek, wegańskich serów, omlet szefa kuchni oraz oczywiście wypiekane na miejscu pieczywo oraz wybór Koktajli i kawy. Warto zaznaczyć, że śniadania są serwowane tylko w weekendy, czyli w piątek i sobotę.

Koszt za dwie osoby: 180 NIS

Pozostałe pozycje wg. ceny w menu.

Godziny: Piątek i sobota 9:00-16:00




# 3 Hotel Montefiore, Montefiore St 36, Tel Aviv


Nie zawsze trzeba rezerwować pokój za 300 USD, by cieszyć się wyjątkowym śniadaniem w stylu butik hotel. Hotel Montefiore jest jednym z kilku najbardziej luksusowych w Tel Aviv, dzięki temu także doświadczenie porannego posiłku jest wyjątkowe. Zarówno karta dań, serwis jak i eleganckie wnętrze sprawią, że od razu poczujesz wyciszenie a Twoje komórki nerwowe przejdą a tryb "slow life", by powoli, bez presji czasu cieszyć się każdym kęsem specjalnie przygotowanych jajek po benedyktyńsku czy omletu na styl perski z serem gouda. Dla wielbicieli oryginalnych smaków gratką będzie także wybór oryginalnych serów.

Kim natomiast był Pan Montefiore, że pojawia się nie tylko w nazwach ulic ale i wyszukanych hoteli? Moses Haim Montefiore był znanym sefardyjskim filantropem i syjonistą. W czasie mandatu brytyjskiego podobnie jak Baron Edmund The Rothschild inwestowali w ziemię i miejsca pracy dla przybywających z Europy Żydów. Sam hotel też jest godny polecenia, ale to to już znacznie większy wydatek, choć trzeba przyznać, że w sezonie na próżno szukać wolnych miejsc.

Koszt dla dwóch osób: ok 190 NIS lub wybór z menu.

Godziny: niedziela do czwartku - 9:00-11:00; Piątek: 8:30 - 16:00; Sobota: 9:00-12:00

Wymaga rezerwacji: TAK




#4 Mashya, Mendele Mokher Sfarim St 5, Tel Aviv


Skryta w butikowym "Stalowym" hotelu Mendele przy plaży restauracja zyskała sporą popularność na mapie intrygujących kuchni w Tel Aviv. Wielu turystów wręcz pyta o to konkretne miejsce, ponieważ słyszało o nim pochlebne opinie, które dotarły nawet do Polski.

Koncepcja wystroju skupia się na harmonijnym połączeniu akcentów mineralnych z metalami, kolorami ziemi oraz piasku i kamieni. Restauracja oferuje niewymuszone ale i bardzo oryginalne wnętrze, które koi zmysły. Kompozycje zieleni i drewna sprawiają wrażenie, że wchodzimy raczej do ogrodu niż do restauracji. Na śniadanie szczególnie polecam wybór z menu nie do końca klasycznej Szakszuki z pikantną, marokańską Arisą oraz kolendrą, a na słodko pudding chlebowy z migdałami i śmietankowymi lodami własnej produkcji. Do śniadania można także domówić odświeżający koktajl na poranne pobudzenie.

Koszt za osobę: ok 140 NIS (z koktajlem)

Godziny otwarcia: piątek i sobota 9:30 - 15:00. Pozostałe dni tylko kolacje.

Wymaga rezerwacji: TAK




#5 Hotel Sheraton, Hayarkon 115, Tel Aviv


Na liście najlepszych miejsc na śniadanie nie powinno zabraknąć opcji z widokiem na morze w połączeniu z największym bufetem możliwości. A taką kombinację proponuje właśnie hotel Sheraton. Sam hotel trudno dziś nazwać luksusowym. Jest to hotel typowo biznesowy w świetnej lokalizacji, ale moim zdaniem jest wiele innych hoteli, które oferują lepszy standard w podobnej cenie. Jeśli zaś chodzi o śniadania to zdecydowanie jest to jeden z największych bufetów śniadaniowych jakie widziałam, a udało mi się podróżować po 3 kontynentach i spać w bardzo dobrych hotelach. Bynajmniej nie dzięki zasobnej kieszeni, a raczej możliwości towarzyszenia mojemu ówczesnemu narzeczonemu w podróżach służbowych.

Nie jest to typowe doświadczenie restauracji z szefem kuchni jednak różnorodność opcji warzywnych, kaszy, sałatek, serów, owoców i tak znanych tutaj owoców suszonych oraz wypieków sprawia, że jest to doświadczenie jedyne w swoim rodzaju.

Koszt: 150 NIS za osobę

Godziny: 6:30 - 11:00

Rezerwacja: TAK



Która opcja najbardziej przypadła Wam do gustu? Podpowiem, że mnie najbardziej zachwyciło śniadanie w Hotelu Rothschild 65. Nie bez powodu jest to też najczęściej cytowane miejsce na unikalny śniadaniowy posiłek. Dajcie znać czy Wam też się podobało!

351 wyświetlenia