top of page

Slow tour – najlepsze winiarnie w Izraelu


Dlaczego w Izraelu jest tak dużo winnic?


Największy wpływ na uprawę winogrona w Izraelu ma jego klimat, który stanowi mieszankę dwóch klimatów – umiarkowanego i zwrotnikowego o dużym nasłonecznieniu. Średnia roczna temperatura wynosi tutaj 26 stopni Celsjusza, a ilość słonecznych dni w roku przekracza 300! Brzmi iście rajsko, nieprawdaż? W takim klimacie występują tylko dwie wyraźne pory roku: suche lato i deszczowa zima. Wszystkie wynikające z warunków klimatycznych i ukształtowania terenu dobrodziejstwa mają wpływ na uprawę winogrona. Izrael może poszczycić się doskonałym winem, którego uprawa na tych terenach sięga ponad 2000 lat! Jednym z większych dokonań w tej dziedzinie było odtworzenie typu genetycznego winogron, które były uprawiane w czasach życia Chrystusa. Imponujące osiągnięcia przemysłu winiarskiego oraz najnowszej technologii połączonej z szacunkiem dla tradycyjnych metod sprawiają, że izraelskie wina są jednymi z najlepszych na świecie. Branża winiarska przeżyła swój renesans w latach 70. XX wieku. Wdrożono wówczas nowe metody uprawy winorośli, co zaowocowało nieoczekiwanym sukcesem. W żydowskiej tradycji wino jest bardzo ważne. Podczas szabatowej kolacji, jeszcze przed posiłkiem, Żydzi wypijają lampkę koszernego wina. Kultura picia wina jest głęboko zakorzeniona w świadomości Żydów już od czasów starożytności, wzmianki o ucztowaniu z udziałem wina znajdują się nawet w Torze.


Slow tour po winnicach – czego się spodziewać?


Slow tour polega na odbyciu wycieczki w spokoju, bez pośpiechu – to czas na oglądanie i smakowanie, bez napiętego grafiku i planu wypełnionego po brzegi, bez stresu, że nie zdążymy odhaczyć wszystkich punktów na naszej liście. To taki „spontan” i celebracja chwili tu i teraz, poszerzanie horyzontów i zapoznanie się z lokalną kulturą. Odwiedzając Izrael warto włączyć do swojego planu zwiedzania odwiedziny w lokalnych winnicach, zwłaszcza, że te są już dobrze przygotowane na turystów oferując atrakcyjne rozwiązania. W lokalnej winnicy poza pięknymi widokami można spodziewać się, także wielu atrakcji dla gości. Winnice mają przygotowane specjalne pomieszczenia wyglądem przypominające małą kafejkę lub restaurację, które służą do degustacji wina lub zwyczajnie można rozkoszować się degustacją na zewnętrznym tarasie i podziwiać piękne widoki zielonego otoczenia winiarni. Zazwyczaj takie częstowanie odbywa się w towarzystwie deski serów i innych przepysznych lokalnych produktów – owoców, orzechów, oliwek czy dipów, nie rzadko także produkowanych w tej winnicy lub u zaprzyjaźnionego z nią gospodarstwa. Wiele winiarni ma w swojej ofercie wyśmienite lunche, które dodatkowo umilą czas gościom – zwłaszcza jeśli wybrali się do winnicy znacznie oddalonej od miasta. Zazwyczaj degustacja wina łączy się z oprowadzeniem po winnicy lub po pomieszczeniach, w których przechowywane jest wino. Pracownik winnicy opowie o samym procesie powstawania wina oraz o historii tej konkretnej winnicy, w której akurat się znajdziecie. Bardzo często są to barwne, rodzinne historie oparte na bogatej, pokoleniowej tradycji i oryginalnych recepturach produkcji wina. Nie zabraknie też atrakcji dla fanów ekstremalnych przygód i luksusu. Niektóre winnice oferują jeep tour po okolicznych wzgórzach, a do tego degustację win premium. Będąc w Izraelu niespiesznie polecamy odwiedzić przynajmniej jedną z poniższych winiarni:


1. Amphorae Winery



Założona została w 2000 roku przez dwóch przyjaciół. Początkowo produkcja wina odbywała się w zadaszonej szopie na farmie. Dziś produkcja mieści się w pięknej kamiennej rezydencji wzniesionej w rejonie wejścia na farmę. W 2008 roku winnicę kupiła rodzina Dubov. Od tego czasu winnica stale poddawana jest procesowi różnych modernizacji i udoskonaleń. Za wyjątkowym smakiem i całym procesem produkcji czuwa sztab wykwalifikowanych winiarzy. Amphorae Winery mieści się nieopodal Kerem Maharal, które położone jest wśród zielonych wzgórz. Jest idealnym przystankiem w podróży na północ z Tel Avivu do Hajfy, przy Zichron Yaakov. Na dziedzińcu winiarni można wypocząć i nacieszyć oczy wszechotaczającą naturą. Można wybrać się na spacer po winnicy. W centrum dla zwiedzających odbywa się degustacja wyśmienitych win i przekąsek.


2. Flam Winery




To kompleks 4 winnic umiejscowionych po dwie w Górnej Galilei i na Wzgórzach Judzkich. Wszystkie działki, na których położone są winnice mają doskonałe warunki do uprawy winorośli. Powstają w nich wina mocne i intensywne w smaku, które odzwierciedlają tradycyjny kunszt winiarstwa śródziemnomorskiego. Flagowa winiarnia Flam znajduje się na zachód od Jerozolimy. Jest idealnym przystankiem w podróży pomiędzy Tel Avivem, a Jerozolimą. Filozofia firmy głosi „Nasza winiarnia to nasz dom”. Flam oferuje swoim gościom wycieczkę po winnicy z profesjonalnym przewodnikiem oraz degustację. Nie ma konieczności udawania się na wycieczkę, można jedynie odwiedzić winnicę i w spokoju sączyć wino w otoczeniu Wzgórz Judzkich i górskiego powietrza.


3. Pelter Winery



To jedna z wyżej położonych winiarni w Izraelu! Znajduje się na wysokości 1000 m n.p.m. na Wzgórzach Golan w pobliżu tarasu widokowego Golan Heights View. Dzięki dużemu zakresowi temperatur i wulkanicznej glebie na tych terenach wytworzyły się idealne warunki do długiej i powolnej uprawy winorośli. Owoce dojrzewają dłużej, co sprawia, że smak jest bogatszy. Winnice Pelter Winery znajdują się także w innych częściach Izraela, m.in. w górach Jerozolimy, a nawet w Micpe Ramon. Ze względu na różne obszary uprawy tej samej odmiany winogron można uzyskać różnorodny smak. Winiarnia oferuje degustację nie tylko win, ale także innych produkowanych w winnicy alkoholi. Goście mają okazję spróbować również araku, ginu czy brendy.


4. Golan Heights Winery


Winiarnia została założona przez 4 kibuce i 4 moszawy w 1983 roku. Jest to jedna z najprężniejszej rozwijających się firm winiarskich w Izraelu, która głęboko zakorzeniła się w świadomości izraelskiego konsumenta. Winiarnia produkuje cztery etykiety w różnych odmianach: Yarden, Gamla, Hermon i Golan. Nazwy zostały nadane na cześć lokalnych pereł. Winiarnia produkuje wysokiej jakości wina, które wyrażają charakterystyczne cechy Wzgórz Golan: unikalne wulkaniczne gleby; burze śnieżne w zimie i długie gorące dni i zimne noce lata; wietrzne i skąpane w słońcu winnice; oraz zespoły winiarzy, każdy z imponującym doświadczeniem, umiejętnościami i kreatywnością. Golan Heights Winery ma bardzo rozbudowany system rozpieszczania swoich gości. Od klasycznej degustacji połączonej ze zwiedzaniem winnicy przez tour z profesjonalnym przewodnikiem po winnicy połączony z degustacją na wycieczce kulinarnej kończąc. Ale to nie wszystko… Winiarnia oferuje także Jeep Tour po winnicy!



5. Taybeh Winery


Położona jest w Palestynie. Znajduje się bardzo blisko hotelu Taybeh Golden oraz Taybeh Brewing Company. Kompleks ten pozyskuje winogrona z kilku palestyńskich winnic. Zbiory są wysokiej jakości, co bezpośrednio przekłada się na jakość i smak wina. Taybeh Winery oferuje nie tylko degustację w swojej winnicy, ale także wycieczkę po browarze oraz obiad w hotelowej restauracji. Na taką nieśpieszną wyprawę warto zarezerwować nawet cały dzień, by w spokoju smakować i napawać się piękną okolicą.


Jak zaplanować slow tour?


Na początek warto sprawdzić godziny otwarcia winnicy, do której planujemy się udać, a następnie skontaktować się z winnicą i zarezerwować miejsce. Wiele winnic nie pracuje w szabat! W szczycie sezonu turystycznego winiarnie są oblegane nie tylko przez turystów, ale także przez Izraelczyków poszukujących wytchnienia po ciężkim i długim tygodniu pracy. Większość winiarni ma anglojęzyczne strony internetowe, a pracownicy bardzo dobrze znają język angielski, więc nie powinno być żadnego problemu z dogadaniem się. Wiele winiarni oferuje oprowadzanie w wielu innych językach, np. po niemiecku, szwedzku, włosku, francusku czy rosyjsku.


Dojazd


To kwestia warta sprawdzenia lub zaplanowania wcześniej. Dojazd transportem publicznym będzie raczej skomplikowany i wymagający przesiadek oraz dłuższej pieszej wędrówki (w zależności od wybranej winnicy). Dlatego lepiej wypożyczyć samochód lub wynająć kierowcę. Zaoszczędzony na dojeździe czas będzie można wykorzystać na dłuższy odpoczynek w otoczeniu przyrody i pyszności oferowanych na miejscu.


Czas trwania


W zależności od wybranej winnicy mamy do dyspozycji różne warianty pobytu. Sama degustacja pewnie nie zajmie dłużej jak godzinę. Jeśli wybierzemy degustację z poczęstunkiem i wycieczką po winnicy to można się spodziewać, że zajmie nam to ok. 2-3 godziny. Fani ekstremalnych wrażeń, którzy wybiorą się na jeep tour po winnicy lub dodatkowo skorzystają z opcji obiadowej powinni sobie zarezerwować ok. 4-5 godzin.


Koszt wizyty


Ile tak naprawdę wyniesie nas slow tour po winnicy? To zależy od tego jaką wybierzemy opcję i w jaki sposób dostaniemy się na miejsce. Koszty degustacji wahają się średnio od 40 NIS do nawet 240 NIS za osobę w zależności od wybranej winnicy, ilości degustowanych win i wielkości poczęstunku. Free alert! Niektóre winnice oferują różne usługi za darmo, np. wycieczkę po lokalnym browarze i degustacja piwa 😊

0 komentarzy

Komentarze


bottom of page